Što trebam znati o formatima i veličini slika?

Ne kaže se uzalud da slika govori tisuću riječi i upravo je vizualni sadržaj u današnje vrijeme najvažniji dio vaše priče.

Bilo da izrađujete web stranice, edukativne info grafike, prodajete proizvode i usluge online, ili trebate slike za Instagram ili Facebook, kvalitetna slika je temelj za gradnju vašeg uspjeha i način na koji svoje vrijednosti komunicirate željenoj publici.

Osim što na tržištu imate nebrojeno mnogo opcija formata uz to svaka platforma ima drugačija pravila koje veličine i koje formate možete koristiti i  zaista se lako izgubiti u cijeloj priči. Ali bez brige, stvar je vrlo jednostavna, a mi smo tu kako bismo vam razjasnili sve što trebate znati.

Ono što je važno je koristiti pravi format za određene platforme kako bi vaša cijela priča imala profesionalni izgled. Ali, izbor pravih veličina i formata slike može biti prava noćna mora.

Što je u biti format slike?

Zamislite da ste nacrtali sliku na velikom papiru od 1 metra, i sad je želite spremiti, ali papir ne stane u ladice koje imate na raspolaganju. Upravo zato sliku morate preklopiti odnosno smanjiti kako bi je ugurali u ladicu.

To bi bilo formatiranje ili kompresija slike.

Odabir formata je odabir načina na koji ćete sliku smanjiti u digitalnom obliku kako biste je kasnije mogli koristiti, pregledati ili poslati dalje.

Bitna razlika koju je važno imati na umu kod odabira formata je način na koji se kompresira slika. Za razliku kod preklapanja i spremanja slike kako bi stala u ladicu, u digitalnom obliku postoje dvije opcije: kompresija bez gubitka i kompresija uz gubitke.

Kod kompresija uz gubitke slika koju kompresirate svaki će puta izgubiti nešto od detalja, odnosno kvalitete, nešto kao da svoju rukom crtanu sliku na papiru neprestano rastvarate pa ponovo otvarate kako biste je spremili, pri čemu svaki puta oštećujete papir i gubite detalje.

Velika prednost ove vrste spremanja slika je to što ih možete zaista puno smanjiti čime neće zauzimati velike količine podataka na vašem kompjuteru.

Kod kompresija bez gubitka, slika se kompresira odnosno smanjuje bez da gubi ikakve detalje neovisno o tome koliko se puta slika kompresira i dekompresira.

Ako uzmemo u obzir ove dvije glavne razlike već smo puno naučili. Ukoliko vam slika treba kako biste je kasnije uredili ili izmjenili neke detalje, odabrati ćete kompresiju bez gubitka, a ukoliko je spremate za uspomenu u svoje Google photose ili na kompjuter, onda vam je bitnije da ne zauzima puno prostora ali vam ne radi razliku ako izgubi nešto kvalitete i detalja.

Kad pričamo o formatima slika evo velike četvorke:  raster formati JPG, GIF, PNG te vektorski SVG.

JPG/JPEG

JPG kratica stoji za “Joint Photographic Experts Group” i kreiran je davne 1986. Ovaj format zauzima jako malo mjesta, odnosno male je veličine. Većina slika na društvenim mrežama  je u .jpg formatu jer mala veličina datoteke ne opterećuje severe na kojima se sprema. JPG podržava milijune boja i idealan je format slike za fotografije koje izrađujete vašim mobitelom. Odlično rade na web stranicama i društvenim mrežama upravo zbog male veličine datoteke zbog čega je upload i download puno brži.

JPG također ima “lossy” svojstvo. To znači da su “nepotrebni” podatci zauvijek obrisani s fotografije prilikom spremanja u ovaj format. 

Nažalost odabirom ovog formata fotografija će izgubiti kvalitetu i detalje. Kada govorimo o jpg formatu, govorimo o osnovnom formatu slika za korištenje na društvenim mrežama i internetu.

GIF

GIF ili Graphics Interchange Format se pojavio na sceni 1987. Tada još nismo imali optiku ili 5G te je slanje podataka znalo poprilično dugo trajati i upravo je zato GIF bio revolucija svog vremena.

Nudio je mogućnost spremanja u maloj veličini, ali GIF je za razliku od JPEG-a bio  “lossles” što znači da su se prilikom spremanja svi podaci zadržali u datoteci, najčešće iz razloga što GIF ima puno manje boja od JPEG-a. Još jedna prednost GIF-a  je da se može animirati. Upravo iz tog razloga je vrlo korišten format na webu jer dodaje dinamičnost stranicama. Animirani GIF-ovi su relativno velike datoteke, ali se danas mogu kompresirati i dalje koristiti.

PNG

PNG ili ti ga Portable Network Graphic je izumljen nešto kasnije nego JPG i GIF. Star je samo 24 godine i izašao je na scenu 1995. godine. Ukoliko vam veličina datoteke nije primarna stvar i radite sa kompleksnijim slikama PNG je često najbolji izbor. Postoje dva formata PNG slika, PNG-8 i PNG-24. PNG-8 je sličan GIFu, u smislu da podržava samo 256 boja. PNG-24 kao i JPG podržava do 16 milijuna boja. PNG se najčešće koristi kod statičke slike, kao recimo i JPG, ali podržava i animaciju. Bitno je spomenuti da oba podržavaju svojstvo transparentnosti. To znači da sliku možete spremiti bez pozadine, odnosno sa transparentnom pozadinom. PNG je lossles, i ne gubi podatke prilikom kompresije i idealan je za spremanje deteljne grafike.

SVG

Zadnji format iz velike četvorke je SVG (Scalable Vector Graphics). SVG je format baziran na vektorima koji objavljen 2001. Najmoćniji je format od svih navedenih formata. SVG je jedini baziran na vektorima dok su prethodna tri raster formati to jest bazirani su na pikselima. Kod raster formata sliku možete razvlačiti ali pritom gubite kvalitetu i slika izgleda zamućeno ili pikselizirano.

 Za razliku od raster formata SVG možete povećavati, smanjivati i prilagođavati koliko želite i uvijek će biti iste kvalitete. Taj dio najbolje možete zamisliti ako vam kažemo da istu sliku u vektorima možete staviti na olovku ali i toliko rastegnuti da stane na krilo aviona bez da izgubi kvalitetu. Razlog ovome su upravo vektori, odnosno matematički deklarirani oblici, a ne pixeli. SVG uz to mogu biti animirani, podržavaju transparentnost i kombinacije boja, takozvani “gradients”. SVG je “lossles” i ovisno o kompleksnosti može biti manji ili veći od prethodnih formata.

Koji format odabrati?

I koji format na kraju odabrati? Ovisiti će što je vaš cilj. Ukoliko radite uplaod slika na Facebook, Twitter ili Instagram, JPG je očiti pobjednik. Želite animiranu sliku na instagramu? GIF je taj. PNG će bit vrhunski izbor ako postavljate kvalitetnu fotografiju u portfolio na web, a uz to mora imati i transparentnu pozadinu, a ako vam treba logo na webu koja će se morati prikazati u raznim veličinama od sitne ikonice do krila aviona onda je SVG vaš izbor.

Ostali formati

Tu je naravno i mnoštvo drugih formata kao i kratak popis i razlozi korištenja.

  • TIFF (.tiff) Visoko kvalitetne slike koje se najčešće koriste prilikom printanja.
  • PSD (.psd) Svi koji rade sa photoshopom će biti dobro upoznati sa ovim formatom. U njemu su spremljene sve promjene koju su napravljene na slici tako da se uvijek možete vratiti, ponovno editirati ili vratiti na izvorni format.
  • Camera Raw ( .raw i .dmg ) Format najčešće korišten na fotoaparatima sa svim uhvaćenim podatcima. Idealan za profesionalce koji editiraju visokokvalitetne fotografije.
  • webP Novi format za web i idealan za web stranice. Zadržava kvalitetu fotografije i drastično manji od jpg i png formata. 26% manji od png lossles formata i 25%-34% manji od jpg lossy formata.

Veličina slika

Uz format veličina slike je sljedeća važna kategorija. Veličina slika je izuzetno važna komponenta prilikom uploada vaših fotografija. Kada pričamo o web stranicama,važno je da postavite točne veličine koje ćete i prikazivati. Ukoliko recimo imate prevelike fotografije od kvadratića koji ste namijeniti na web stranici to će učiniti stranicu puno sporijom što je danas veliki problem jer nitko nema vremena čekati upload slike već svi očekuju instant prikaz sadržaja. S druge strane, ukoliko koristite online platforme kao što su društvene mreže, OTA kanali (Booking ili Airbnb), oni najčešće imaju specifičan format i veličinu koju smijete uploadati upravo radi zadržavanja brzine. Ukoliko se slika ne pridržava tih veličina, oni će ju sami kompresirati. Pitate se što je loše u tome?  Ukoliko dopuštate Facebooku da kompresira slike, gubite kontrolu nad slikom koja će biti “postana” i postoji dobra šansa da će Facebook sliku toliko kompresirati da će vaši korisnici vidjeti samo piksel točkice što vam nikako nije bio cilj.

Web stranice

Po pitanju web stranica nema jednog točnog odgovora. Format i veličina slike koja će biti potrebna ovisit će o dizajnu i funkciji mjesta gdje ju koristite. Važno je da veličina odgovara onome što će browser pokazivati korisnicima kako bi se smanjio potreban promet za prikaz stranice i dodatni rad u pozadini koji usporava brzinu stranice. Najčešće će web stranice imati nekoliko verzija i veličina iste slike kako bi koristile optimalnu ovisno o veličini uređaja s kojeg se stranica gleda (Mobitel, desktop). Ovo je nešto o čemu najčešće vaš web developer vodi računa.

Društvene mreže

Sa preko 1.1 milijarde mjesečno aktivnih korisnika Facebook je najveća društvena mreža na svijetu. U Hrvatskoj je Facebook najpopularnija i najkorištenija društvena mreža sa ogromnim potencijalom za poslovne i privatne korisnike, te je korištenje propisanih veličina slika vrlo važan faktor za svakoga tko želi uspješno prezentirati svoj posao preko ove društvene mreže. Uz Facebook imamo i Instagram koji je jedna od najpopularnijih platformi za dijeljenje slika sa preko 600 milijuna korisnika koji stalno rastu. Ne moramo ni spominjati koliko je vizualni identitet važan na ovoj društvenoj mreži a brendovi koji žele biti profesionalni ulažu posebnu pažnju oko uređenja instagram profila kao i feeda koji prezentiraju svojim korisnicima. Kako bi vam bilo lakše snaći se u cijeloj priči veličine slika koje traže na svojim platformama su:

Sad kad znate osnovne razlike između veličine i formata slika možete se baciti na posao i krenuti objavljivati ili kreirati sadržaj koji vam je potreban bez upitnika iznad glave.

U sljedećem postu pročitajte kako svojim vlastitim fotografijama dodati vlastiti pečat editiranjem i gdje pronaći profesionalne fotografije ukoliko nemate mogućnost izrade vlastitih.

Leave a Comment