Fotografiranje apartmana – 5 jednostavnih trikova za odličnu fotografiju

U današnje vrijeme fotografija je sve. Ne možemo pobjeći od ove tvrdnje, jer živimo u svijetu koji je fokusiran na vizualni sadržaj.

Cilj fotografije je da vas zaustavi i natjera da kliknete na što god da ta fotografija predstavlja. Ali, što je to zbog čega su neke fotografije odlične, a neke preskočite kao da i ne postoje?

Neovisno u kojoj se industriji nalazili, dobre fotografije govore mnogo o vama i o trudu koji ulažete u svoj posao. Ta činjenica pogotovo dolazi do izražaja kod fotografiranja apartmana jer dobra fotografija može biti razlog zašto je netko odabrao upravo vaš apartman, u moru ostalih.

Postoji nekoliko trikova kojima možete sami uslikati lijepe fotografije apartmana, neovisno o tome koristite li mobitel ili profesionalni fotoaparat.

Koji su to trikovi, pročitajte u nastavku.

Kompozicija

Kompozicija je prikaz svega što se nalazi na vašoj fotografiji. Kompozicijom gledatelju opisujete vaš prostor i pokazujete što je na slici važno, odnosno što je objekt fotografije.

Pripazite da glavni objekt bude prepoznatljiv i jasan kao bi oko promatrača u sekundi znalo što se nalazi na fotografiji.

Preporučamo poigrati se i sa kutom slikanja tako da ćete mobitel spustiti niže i slikati iz “žablje perspektive” ili prilikom slikanja mobitel držite u ravnini sa prsima. Na taj način fotografije će dobiti dinamiku i neće biti “dosadne”.

 

Loša kompozicija

Primjer loše kompozicije

Iako možemo prepoznati da se o spavaćoj sobi, kompozicija ove slike je nejasna. Ormar je odrezan u lijevome kutu kao i slika na desnome zidu. Gledajući ovu fotografiju, nije vam pretjerano jasno što je fokus.

Primjer dobre kompozicije

Ova fotografija na puno jasniji način govori nam o čemu se na slici radi. Naoko jednostavna kompozicija, jasno pokazuje što je fokus.

Dobra kompozicija

Kada slikate prostorije apartmana, savjetujemo da uvijek koristite wide lens ili opciju širokog kuta na fotoaparatu, jer ćete na taj način moći uloviti cijelu prostoriju bez rezanja.

Standardni kut gledanja kamere
Široki kut gladanja kamere

Svjetlost

Kod fotografiranja apartmana svjetlost je druga najvažnija stavka, jer ljudi koji gledaju fotografije žele jasno vidjeti kako apartman izgleda.

Izbjegavajte fotografiranje prostora navečer već odaberite dio dana kada je vaš apartman okupan suncem, i iskoristite dnevno svijetlo za izradu jasnih fotografija cijelog prostora. Fotografirajte na način da vam je sunce uvijek iza leđa, ukoliko je to moguće. Tako iskorištavate sunčevu svjetlost koja se odbija od zidova prostorije, te je osvjetljava.

Primjer dobrog iskorištavanja svjetlosti

Iskoristili smo sunčevu svjetlost koja dolazi sa prozora iza leđa, kako bismo uslikali inače tamnu spavaću sobu.

Primjer lošeg osvjetljenja (fotografija slikana u podne kad je sunce najjače)

Na slici primjećujete kako izlaz na terasu blješti od svjetlosti. Ovdje bi bilo bolje da iskoristite svjetlost u svoju korist i slikate, od sunca prema prostoru.

Želite li naglasiti prekrasni pogled sa terase, savjetujemo da pričekajte do pred zalazak sunca jer je jutarnje i popodnevno sunce prejako.

Oštrina

Svaka fotografija treba biti oštra i u fokusu. U suprotnom imate fotografiju na kojoj nije nimalo jasno što ste htjeli reći ili se jednostavno ne vidi. Savjetujemo da mobitel ili fotoaparat uvijek pridržavate s dvije ruke kako bi izbjegli zamućenu fotografiju zbog pokreta.

Primjer zamućene fotografije

Osim što je ova fotografija zamućena, primjetiti ćete kako je i kompozicija loša a i svjetlost sa terase previše blješti.

Primjer oštre fotografije

Odlično postavljena kompozicija dolazi do izražaja uz oštrinu slike. Svjetlost je iskorištena kako bi se naglasio sveukupni doživljaj.

 

Detalji

Detalji su ti koji čine razliku. Ovo pravilo vrijedi kod fotografije apartmana, kao što kod uređenja interijera pokušavate detaljima naglasiti posebnost. Iskoristite detalje na vašim fotografijama te ih uključite u objavama na društvenim mrežama. Uz standardne fotografije soba, kupatila i terasa, detaljima razbijte monotonost.

Primjer dobre fotografije detalja

Smeđi tonovi jastuka i ormarića, bijela posteljina i crna lampa, kombinacija je kontrastnih boja, čime detalji dolaze do izražaja.

Pripazite da detalji budu uočljivi i potpuni.

Na ovoj slici detalj je ploča sa receptom za koktel, ali je odrezana. Puno bolje bi bilo da je uslikana u potpunosti iz malo veće udaljenosti.

Detalje preporučamo fotografirati izbliza ili ih posložiti zajedno jedne do drugih, kako bi naglasili atmosferu prostora.

Prirodni izgled

Uz veliki broj programa za uređivanje slika, često posegnemo za pretjeranim uređivanjem. Iako se i profesionalne fotografije uređuju nakon slikanja, pokušajte zadržati što prirodniji izgled vaše fotografije.

Filteri su često korišteni kod obrade pogotovo jer su lako dostupni, ali naš savjet je da ih pokušate svesti na minimum ili koristite one koji neće u potpunosti promijeniti fotografiju.

Ako i koristite programe za uređivanje, nemojte previše pojačavati kontrast i oštrinu već lagano naglasite toplinu ili svjetlost, ukoliko je nedostaje na slici.

Manje je više

Prirodna svjetlost, oštrina i jasan objekt fotografije dovoljan je da prenese poruku i toplinu vašeg apartmana. Jednostavnost je najbolji savjet koji vam možemo dati.

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli i kako ćete ove godine spremno zakoračiti u novu sezonu i privući još više gostiju, odličnim fotografijama.

Ukoliko vam fotografija ipak ne ide od ruke ili tražite profesionalne fotografije vaših apartmana i kuća za odmor, obratite nam se na mail info@croator.hr ili nas nazovite na 097 614 9918.

Hvala na čitanju 🙂

Leave a Comment